Ei mikään hiljainen kylä

Sakari Männistön ja Joonas Martikaisen unelma toi esittävän taiteen Kittilän Kaukoseen.

Tuottaja Joonas Martikainen, 34, aloittaa työpäivänsä uutisilla. Hän lukee Lapin Kansan ja Helsingin Sanomat vahvan kahvin höystämänä ja virittäytyy sähköpostin ääreen. Joonas hoitaa sähköpostit aamupäivästä, sillä iltapäivisin on keskityttävä palavereihin ja muihin tuotannollisiin tehtäviin. Usein työjärjestys kuitenkin muuttuu projektien eläessä. Päivien pituus vaihtelee kuuden ja viidentoista tunnin välillä.

Joonas on kotoisin Itä-Suomesta. Rovaniemelle hän muutti puolisonsa Mette Ylikorvan tultua ohjaamaan Rovaniemen teatteriin. Tutustuttuaan Monitaideyhdistys Pisteen ja Sirkus- ja musiikkiyhdistys Agit-Cirkin ihmisiin hän löysi ympärilleen joukon tekijöitä, joiden kanssa uskalsi visioida ja tavoitella kaukaisiltakin tuntuvia haaveita. Ajatus Hiljaisuus-festivaaleista syntyi, kun Joonas vieraili tekstiilitaiteilija Marja-Liisa Nummelan luona Kaukosen kylässä yhdessä Agit-Cirkin perustajajäsenen ja taiteellisen johtajan, jonglööri Sakari Männistön kanssa.

"Hiljaisuus-festivaalin
kohderyhmää ovat rauhaa,
luontoa ja raikasta avantgardistista
esittävää taidetta arvostavat ihmiset."

Ensimmäinen Hiljaisuus-festivaali järjestettiin Kittilän Kaukosessa kesällä 2010. Se on taidetta ja paikalliskulttuuria yhdistävä festivaali, jonka runko syntyy konserteista, näyttämöesityksistä, työpajoista, kylätansseista, maukkaasta ruoasta ja hyvästä seurasta. Festivaali perustuu pitkälti avoimeen yhteistyöhön Kaukosen kyläyhteisön kanssa. Sen kohderyhmää ovat rauhaa, luontoa ja raikasta avantgardistista esittävää taidetta arvostavat ihmiset.

Laplande_Hiljaisuus-festivaali.jpg

Joonas on onnellinen, että on saanut mahdollisuuden toteuttaa omaa tapaansa elää ja tehdä töitä. Lappi on hyvien kulkuyhteyksien päässä kansainvälisiltä markkinoilta, ja siellä on paljon mahdollisuuksia. Lapissa toimiminen vaatii kuitenkin aikaa ja malttia, ja haasteellista on esimerkiksi tapahtumasta tiedottaminen Etelä-Suomen päättäjille. Hiljaisuus-festivaali on jo kohtalaisen tunnettu, mutta vaatii varmasti vielä vuosien pitkäjänteisen työn, että se saavuttaa näkyvän paikan valtakunnallisten kulttuuritapahtumien joukossa.

www.hiljaisuusfestivaali.info

Sulje