Lunta tuvassa

Heidi ja Ville Haavikon unelma rakentuu lumesta ja jäästä.

Eräänä iltana vuonna 2007 Ville Haavikko palasi kotiin lumi- ja jäärakentamisen kurssilta, ja kysyi puolisoltaan Heidiltä: ”Tiäkkö mitä me aletaan tekemään?” Villen opettaja oli näyttänyt kuvia Pohjois-Ruotsissa sijaitsevasta Jukkasjärven jäähotellista, ja todennut ruotsalaisten ymmärtäneen tehdä siitä bisnestä. Ville oli innostunut ajatuksesta ja halusi tehdä saman.

Nykyään Haavikoiden oma lumihotelli sijaitsee Lehtojärven kylässä, 25 kilometrin päässä Rovaniemeltä. Heidän asiakkaansa tulevat ympäri maailmaa etsimään elämyksiä ja once in a lifetime -kokemuksia. Vuodesta 2008 lähtien toimineeseen Arctic Snow Hotelliin kuuluu jääbaari, -ravintola, -kappeli ja lumisauna ja erilaisia palveluita.

laplande_arctic_snow_hotel.jpg

Sekä Heidi, 29, että Ville, 30, ovat kotoisin Lapista. Ennen yrittäjäksi ryhtymistään molemmat opiskelivat, Heidi kasvatustieteitä ja Ville maanmittausinsinööriksi. Yrittäjyys tuntui Villestä luonnolliselta valinnalta toteuttaa itseään, sillä hänen vanhempansa ovat yrittäjiä. Myös Heidi halusi tehdä työtä, josta on itse vastuussa. Inspiraatiota yritykselleen pariskunta kävi hakemassa Jukkasjärveltä. Siellä Ville myös kosi Heidiä.

"Lumi ja jää ovat itselle
tuttuja mutta matkailijoille
eksoottisia materiaaleja."

Työ vaatii matkailuyrittäjiltä paljon varsinkin sesonkiaikaan, jolloin työpäivä alkaa aamukuuden ja -kahdeksan välillä, ja loppuu vasta puolilta öin. Tavalliseen työpäivään Arctic Snow Hotellilla mahtuu varausten ja sähköpostien hallintaa, asiakkaiden kanssa toimimista, palavereja ja suunnittelua, sekä työvoimaresurssien hallintaa. Usein suunnitelmat muuttuvat, ja päivän jälkeen on vielä töitä hoidettavana. Haavikot ovat silti onnellisia valinnastaan, vaikka helpommallakin voisi päästä. On motivoivaa tehdä työtä, jossa on tulosvastuussa itselleen. Nyt yrittäjinä toimiessaan he eivät voisi kuvitellakaan tekevänsä mitään muuta.

Lumi ja jää ovat itselle tuttuja mutta matkailijoille eksoottisia materiaaleja. Villen ja Heidin mielestä Lapin ainutlaatuisten olosuhteiden matkailullisessa hyödyntämisessä onkin vain mielikuvitus rajana. Eräs heidän yrityksensä tarjoamista erikoisuuksista on lumesta rakennettu sauna, jossa voi ottaa oikeat löylyt. Saunakokemuksen kruunaa rentoutuminen paljussa revontulten alla.

laplande_arctic_snow_hotel2.jpg

www.arcticsnowhotel.fi

Sulje