Paluu juurille

Katja Misikangas sai verenperinnöksi luonnontuotteilla hoitamisen taidon.

Äidin aloittaman yrityksen jatkaminen ei ollut rovaniemeläiselle Katja Misikankaalle, 34, itsestäänselvyys. Vaikka kiinnostus hoitotaidon opiskeluun kulkikin Katjan aikuiselämän mukana, vaati vielä muutaman vuoden poissaolon kotiseudulta, töitä ulkomailla ja kaksi lasta, ennen kuin muutto  Lapin maaseudulle luonnontuote- ja hoitoalan yrittäjäksi oli mahdollista.

Vuonna 2009 tehdyn sukupolvenvaihdoksen myötä Katja aloitti Lapland Naturalsin yrittäjänä Narkauksen kylässä, 40 kilometrin päässä Rovaniemeltä. Yrityksen tunnetuin brändi on vanhaan kansanperinteeseen perustuva LapCream –luonnontuotesarja. Yrityksessä toimii myös luontaishoitola, jossa on mahdollista nauttia turvehoidoista ja perinteisestä verikuppauksesta.

Katja kuuluu vanhaan kansanparantajasukuun ja on nähnyt ihmisten hoitamista pienestä asti. Yrtit, kasvit ja erilaiset hoitomuodot ovat kuuluneet hänen jokapäiväiseen elämäänsä niin tiiviisti, että hänellä meni kauan tajuta salaa imetyn tiedon arvokkuus. Vasta aikuisena Katja ymmärsi osaavansa ja tietävänsä sellaisia asioita, mitä muut hänen ikäisensä eivät taitaneet.

laplande_lapcream.jpg

"Katja kuuluu vanhaan
kansanparantajasukuun
ja on nähnyt ihmisten
hoitamista pienestä asti."

LapCreamin hoitosarja on alun perin Katjan äidin kehittämä, ja monet sen tuotteista perustuvat isoisiltä perittyihin resepteihin. Pääosassa ovat Lapin vahvat yrtit ja kasvit sekä pihka ja terva. Kehäkukkaa lukuun ottamatta kasvit ovat lappilaista kantaa. Tuotesarjaa myydään luontaistuotekaupoissa, hoitoloissa ja erikoisliikkeissä kautta maan sekä yrityksen omassa verkkokaupassa. Muutama vuosi sitten lanseerattiin myös luonnontuotesarja hevosille.

Suurin osa Lapland Naturalsin tuotteissa ja hoidoissa käytettävistä yrteistä ja kasveista kerätään villeinä Lapin luonnosta. Uusi luomukeruualueiden sertifiointi luo lisämahdollisuuksia kasvien keruuseen. Osa kasveista viljellään tilalla, ja sen lisäksi käytetään myös sopimusviljelijöitä parin kasvin sadon takaamiseksi.

Kysyntää luomutuotteille riittää, ja liiketoimintamahdollisuuksia olisi Katjan mielestä paljon, niin suuremman luokan tuotantoon kuin pienyrittäjillekin. Tiedostavat asiakkaat haluavat tietää, miten tuote on tehty. Etulyöntiaseman markkinoilla antaa se, että lähes neljännes maailman luomusertifioidusta keruualueista sijaitsee Lapissa, ja siellä kasvaneet kasvit ovat vahvempia vaikuttavien aineidensa suhteen. Olosuhteet viljelyverkostoille ja jatkojalostukselle ovat täydelliset.

laplande_lapcream2.jpg

Yrittäminen Lapin maaseudulla on Katjalle enemmänkin elämänasenne kuin ammatti. Hän ei ole katunut valintaansa päivääkään, sillä työn monipuolisuus on sen parhaita puolia, ja yrittäjyys haastaa hänet juuri oikealla tavalla. Iso huolenaihe Katjalle on Lapin puhtautta uhkaava kaivosteollisuus.

www.lapcream.com

Sulje