Auttin aateliset

Riitta ja Markku Niemelä eivät voisi kuvitella yritystään muualle kuin maaseudulle.

Perustaessaan keskiaikaravintola Wanhaa Auttia eivät Riitta ja Markku Niemelä halunneet kopioida mitään olemassa olevaa, vaan tehdä koko konseptin täysin omanlaisekseen. Kun ravintola avattiin, kysyivät ensimmäiset ryhmät, miten he saisivat kulumaan ruokailuun kaksi - kolme tuntia. Yhdeksän toimintavuotensa aikana ei Wanhassa Autissa ole kuitenkaan ollut yhtään asiakasta, joka olisi valittanut, ettei puheenaiheita riitä ruokailun ajaksi.

Ruokailun lomassa pelataan nimittäin keskiaikaan sijoittuvaa roolipeliä. Suosittu ohjelmanumero on kehitetty asiakkaiden viihtymiseksi, ja pelissä he saavat keskiaikaisen asun, henkilöllisyyden, nimen, luonteenpiirteet ja tavoitteen, johon pelin aikana pyritään. Wanhan Autin ruoka valmistetaan keskiaikaisten reseptien mukaan sesongin antimista.

Riitalta kysytään usein, mikseivät he perustaneet keskiaikaravintolaa kaupunkiin. Niemelöiden mielestä on tärkeää tietää ja tuntea alueen historiaa ja ihastua paikkaan, johon haluaa rakentaa oman yrityksen. Vuonna 2000 perustettu, Rovaniemen Auttin kylässä toimiva Arctic Fantasy Oy tarjoaa ravintolan lisäksi myös paljon muuta. Aikoinaan koulutus-, työnohjaus- ja seikkailupalveluita tarjonnut yritys toimii nykyään lähes kokonaan matkailualalla. Sen liiketoiminta perustuu luontoon, sen antimiin, kulttuuriin, historiaan ja keskiaikaiseen vesireittiin. Vuonna 2004 Arctic Fantasy aloitti Auttikönkään muinaismarkkinat, ja kesällä 2014 avataan ympärivuotisesti toimiva camping-alue.

laplande_wanha_autti2.jpg

Ennen ryhtymistään yrittäjäksi Riitta teki terapiatyötä julkisella sektorilla. Hän on koulutukseltaan psykiatrian sairaanhoitaja, taide- ja ryhmäpsykoterapeutti sekä työnohjaaja. Markulla on puolestaan pitkä kokemus yrittäjänä Ruotsissa, ja hän innosti Riittaa yhteisen yrityksen käynnistämiseen. Yrityksen kehittämisessä he ovat hyödyntäneet monipuolista osaamistaan ja harrastuksiaan.

"Mahdollisuudet Auttissa ovat
monipuoliset: rikkaasta kulttuurista
löytyy kädentaitajia, monipuolista
maaseudulle ominaista yrittäjyyttä,
osaajia ja uskoa tulevaisuuteen."

Yrittäjyys antoi Niemelöille mahdollisuuden valita asuinpaikakseen pienen ja idyllisen Auttin kylän, jossa Markun sukujuuret ulottuvat 1600-luvulle asti. Niemelät näkevät kylänsä mahdollisuudet runsaina: luonto on askeleen mitan päässä ulko-ovesta, ja siellä voi kokea vapautta olla, elää ja hengittää. Mahdollisuudet alueella ovat monipuoliset, sillä rikkaasta kulttuurista löytyy kädentaitajia, monipuolista maaseudulle ominaista yrittäjyyttä, osaajia ja uskoa tulevaisuuteen. Luonnon antimet ovat käden ulottuvilla, ja harrastusmahdollisuuksia riittää: voi uida, meloa, vaeltaa, kalastaa ja marjastaa.

Vetonauloja Lapissa Riitan ja Markun mielestä ovat esimerkiksi leppoisa elämäntapa, kiireettömyys, hiljaisuus ja välittämisen kulttuuri. Kiinnostus luonto- ja maaseutumatkailuun kasvaa koko ajan. Pariskunnasta tuntuu hyvältä, että voi rakentaa yrittäjyyttä, joka mahdollistaa uusia työpaikkoja maaseudulle ja luoda uskoa maaseudulla yrittämiseen. Heidän lapsensa perheineen on myös muuttanut Auttiin. He ovat onnellisia mahdollisuudesta saada asua maaseudulla ja tehdä elämänkumppanin kanssa työkseen asioita, joita pitää tärkeinä.

www.arcticfantasy.fi

Sulje